Adventi u evropskim gradovima odavno su prestali da budu isključivo vjerski i kulturni događaji. Posljednjih godina sve više poprimaju profil festivala ulične hrane i pića, sa akcentom na doživljaj, atmosferu i turističku ponudu. Uz bogatiju ponudu, porasle su i cijene, što pitanje isplativosti čini neizbježnim, kako za domaće posjetioce, tako i za turiste.

Poređenje cijena i ponuda u Beču, Budimpešti, Ljubljani i Zagrebu pokazuje da su razlike između gradova danas mnogo manje nego prije nekoliko godina.

Beč: stabilne cijene, ali i dalje visoki standardi


Bečki advent ostaje jedan od najpoznatijih u Evropi, sa nekoliko sajmova raspoređenih po gradu. Nakon prošlogodišnjeg poskupljenja, cijene su se ove godine uglavnom stabilizovale.

Šolja kuvanog vina ili punča košta između četiri i šest evra, u zavisnosti od lokacije, uz obavezan depozit od tri do pet evra po šolji. Hrana se kreće od četiri do 15 evra, a meni se oslanja na tradicionalna jela kao što su kobasice, palačinke od krompira, kajzeršmarn i medenjaci piše N1.

Beč tako nudi prepoznatljivu atmosferu i visok nivo organizacije, ali po cijenama koje su godinama bile u gornjem rangu adventske ponude.

Budimpešta: Advent više nije jeftina opcija


Budimpešta je godinama poznata kao pristupačnija adventska destinacija, ali ta slika postepeno nestaje. Na najpopularnijim lokacijama, poput trga Verešmarti i ispred bazilike Svetog Stefana, cijene glavnih jela dostižu 15 do 25 evra.

Porcija sarme košta oko 18 evra, losos sa salatom do 25 evra, dok langosiče, nekada simbol pristupačne ulične hrane, danas košta između pet i 13 evra. Pića su nešto pristupačnija, uz kuvano vino od četiri do šest i po evra, uz mali depozit za šolju.

Ljubljana: Umjerenije cijene i lokalni identitet


Ljubljana se ističe kao grad sa do sada najumerenijim povećanjem cijena. Kuvano vino košta između 2,5 i 4 evra, čaj dva evra, dok se većina jela kreće od pet do 10 evra.

Meni kombinuje balkanske klasike i slovenačka tradicionalna jela poput ričete, jote i štrukli. Iako se ovde raspravlja i o cenama određenih deserta, poput fritula, opšti utisak je da Ljubljana ipak nudi povoljniji odnos cijene i vrijednosti.

Zagreb: Visoke cijene, ali u evropskim okvirima


Zagrebački advent ostaje jedan od najposjećenijih u regionu, ali su cijene i ove godine u fokusu diskusije. Čaša kuvanog vina košta u prosjeku četiri evra, frituli od pet do 11 evra, a germknedle, u zavisnosti od sorte, do 15 evra, piše N1.

Klasična adventska jela poput kobasica, gulaša ili bunceka sa kupusom kreću se između 5,5 i 9 evra, sa značajnim razlikama u zavisnosti od lokacije. Sajmovi u centru grada i blizu luksuznih hotela su redovno skuplji od onih na perifernim lokacijama.