ANTIOKSIDANSI U BOROVNICAMA SMANJUJU RIZIK OD BOLESTI Svakodnevno konzumiranje ovog voća podstiče dugovječnost
Uprkos tome što su te bobice sitne, borovnice sadrže mnoštvo hranjivih tvari koje mogu pozitivno utjecati na vaše dugoročno zdravlje.
Antioksidansi u borovnicama smanjuju rizik od bolesti
Većina voća i povrća snažan je izvor polifenola, antioksidansa koji pomažu u smanjenju upale i borbi protiv slobodnih radikala prisutnih u tijelu. Ako je tijelo usred hronične upale, sklonije je razvoju bolesti. Istraživanje je zaključilo da polifenoli mogu smanjiti oksidativni stres i upalu, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti.
Konkretno, borovnice su prepune antioksidansa zvanih antocijanini, za koje je poznato da smanjuju slobodne radikale u tijelu koji dovode do određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, pa čak i neurološki pad. Antocijanini također nose pigment zbog kojih borovnice imaju svoju poznatu bogatu plavu boju.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- borovnice