Među svim simbolima praznika, vaskršnja jaja su posebna - ne samo zato što ih darujemo i lupamo, već i zato što nose boje nade i života. Ove godine, neka te boje budu iz prirode - iz bašte i kuhinje, iz voća i povrća koje nas daruju tonovima nježnim poput proljeća.

Donosimo vam najljepše načine da jaja za Vaskrs ofarbate prirodnim bojama - jednostavno, zdravo i s puno duše.

Roze kao nježnost - cvekla i avokado


Ako želite jaja u nježnoj, pastelnoj roze nijansi, cvekla je idealan saveznik. Narendajte jednu svježu cveklu, dodajte par čaša vode i ostavite da lagano vri oko 20 minuta. Procijedite, dodajte dvije kašike sirćeta i potopite tvrdo kuvana jaja. Za intenzivniju boju - ostavite ih preko noći u frižideru.

Još nježnije, prigušene tonove roze možete dobiti pomoću kore i koštica avokada. Kuvajte ih dok ne puste boju, dodajte sirće i uživajte u jedinstvenoj nijansi.

Zlatne nijanse sunca - kurkuma i paprika


Topla, sunčana žuta boja - kao zrak proljećnog jutra na Vaskrs - dobija se pomoću kurkume. Dvije kašike praha sipajte u pola litra vode, kuvajte na tihoj vatri pola sata, dodajte kašiku sirćeta i potopite jaja. Nakon tridesetak minuta, izvadite ih i obrišite krpicom natopljenom u biljnom ulju - blistaju kao zlato.

Lijepu crvenu nijansu daće i paprika u prahu, a duboki, topli ton možete dobiti i od soka nara - jednostavno potopite kuvana jaja u cijeđeni sok.

Rustika iz šolje - talog kafe


Za ljubitelje prirodnog, smirenog izgleda, tu su smeđe nijanse dobijene od kafe. Sačuvajte talog ispijene šoljice i prokuvajte ga oko pola sata. Dodajte sirće, spustite jaja i sačekajte da poprimaju rustičnu, zemljanu boju. Idealno za one koji Vaskrs vole u znaku jednostavnosti i elegancije.

Tihi plavi tonovi - borovnice i crveni kupus


Nježne plave boje dobijaju se kuvanjem borovnica - šaka voća, malo vremena i kap sirćeta, i vaša jaja dobijaju boju večernjeg neba. Ipak, ako želite ekonomičniju opciju, crveni kupus je sjajan izbor - postupak je isti, a rezultati jednako čarobni.

BONUS VIDEO:

;t=6s