Sastojci:



  • 2 kašike putera

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • 80 g luka isječenog na kockice

  • 50 g narezanog celera

  • 130 g sjeckane šargarepe

  • 1 kašika sitno nasjeckanog bijelog luka

  • 100 g sjeckane boranije

  • 100 g narezanih pečuraka

  • 90 g cvjetova brokolija

  • 165 g zamrznutih zrna kukuruza

  • 1 kašičica sušene majčine dušice

  • 1 kašičica sušenog origana

  • 3 kašike višenamjenskog brašna

  • 1 l punomasnog mlijeka

  • 480 ml povrtnog bujona

  • ½ kašičice soli ili po ukusu

  • ½ kašičice crnog bibera





Zašto je korisno da jedete boraniju?

Boranija je značajan izvor vitamina i minerala, a najznačajniji su folat, vitamin C i vitamin A.





Recept za gustu proljećnu čorbu:


Kako biste napravili gustu čorbu, prvo zagrijte 2 kašike putera i 1 kašiku maslinovog ulja u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte 80 g luka isječenog na kockice, celer isječen na kolutove i sjeckanu šargarepu. Kuvajte 3-4 minuta dok luk ne omekša, povremeno miješajući.

Umiješajte 1 kašiku sjeckanog bijelog luka, boraniju, pečurake, cvjetove brokolija i smrznuta zrna kukuruza. Kuvajte 2-3 minuta. Pomiješajte 1 kašičicu sušene majčine dušice, 1 kašičicu sušenog origana i 3 kašike brašna, neprestano miješajući 1-2 minuta.

Polako sipajte mlijeko i povrtni bujon, neprestano miješajući. Pustite da lagano provri, a zatim smanjite vatru. Probajte i začinite, pa ostavite da krčka 6-7 minuta, povremeno miješajući, dok se ne zgusne, prenosi StvarUkusa.

BONUS VIDEO: