Sastojci:


600 grama brašna

250 grama krompira

500 grama mljevene junetine

2 glavice crvenog luka

So, biber i ulje

Priprema:


Od brašna, malo ulja i soli zamijesite tvrđe tijesto. Istresite tijesto na radnu površinu, premijesite i podijelite ga na kugle. Svaku kuglu obilato premažite uljem, stavite na dublju tacnu ili tepsiju, pokrijte plastičnom folinom i ostavite da odstoji jedan sat.

Za nadjev isjeckajte ili izrendajte krompir i crveni luk, dodajte meso i začinite solju i biberom.

Na pobrašnjenoj radnoj površini stola od kugle tijesta oklagijom razvucite jufku te po njoj pospite nadjev od mesa, krompira i luka, zamotajte je i položite u centar tepsije podmazane uljem. Ostale jufke motajte oko centralne dok ne napunite tepsiju. Jufke možete i pojedinačno zamotati u zvrkove pa ih poredati u tepsiju. Ako želite napraviti slagani burek, u tepsiju stavite prvo jufku a zatim nadjev, te ponavljajte postupak dok ne potrošite napravljeni nadjev. Slaganje završite s jufkom. Za koju god varijantu se odlučite, na kraju burek pomastite uljem.

Burek stavite u rernu zagrijanu na 200 Celzijusovih stepeni i pecite 35-40 minuta, dok fino ne porumeni. U međuvremenu u tavi zagrijte malo vode i putera te prelijte po pečenom bureku. Poslužite toplo.

BONUS VIDEO: