Ova tradicionalna slovenačka suhomesnata delicija dio je nacionalnog identiteta Slovenije.
Priprema se po strogo određenoj recepturi, a njen karakterističan ukus prepoznat je i zaštićen oznakom geografskog porijekla na nivou EU.
Iako sada možete kobasicu koja nosi ovaj naziv da kupite u svakom marketu to, u suštini, nije prava Kranjska kobasa.
Ako se pitate gdje možete da probate onu pravu, koja nudi sasvim novi nivo buđenja čula, odgovor je logičan. Tamo gdje je i nastala - u Kranju, ali nećete pogriješiti ni ako se počastite bilo gdje u Kranjskoj regiji.
Istorijat kranjske kobasice
Prvi pisani trag o kranjskoj kobasici datira iz 1896. godine, u kuvaru slavne kuvarice Katarine Prato, koja je u svojoj drugoj knjizi navela recept sličan današnjoj recepturi.
Ime je dobila po regiji Kranjska (Gorenjska), a ubrzo je postala prepoznatljiv slovenački brend.
Tokom 20. vijeka, kranjska kobasica je postala sinonim za kvalitetnu kobasicu – čak su i austrougarski dvorovi naručivali ovaj delikates. Danas se izvozi u više od 20 zemalja širom svijeta, ali pravo iskustvo se doživljava samo u Sloveniji.
Kako se pravi kranjska kobasica?
Za izradu autentične kranjske kobasice koristi se:
najmanje 75% svinjskog mesa visokog kvaliteta (neki tvrde isključivo čisto meso sa leđa svinje),do 20% čvrste svinjske slanine,
so, bijeli luk, biber i još nekoliko tajnih začina.
Sve se puni u prirodno crijevo, a kobasice se zatim blago dime na bukovom drvetu.
Posebna karakteristika je to što nema konzervansa, boja, niti pojačivača ukusa – samo prirodni sastojci i vještina mesara.
Gdje probati najbolju kranjsku kobasicu?
Ako se nalazite u Kranju, nezaobilazna destinacija je Gostilna Ivan, porodični restoran koji već decenijama njeguje tradiciju slovenačke kuhinje.
Njihova kranjska kobasica priprema se po porodičnoj recepturi, i servira se uz malo senfa - da se ipak ne pokvari savršen okus kobasice.
Uz čašu lokalnog vina, ovo je autentično iskustvo Gorenjske regije.
I van Kranja je savršena
Na krajnjem severozapadu Slovenije, tik uz granicu sa Italijom i Austrijom, nalazi se selo Rateče čiji restorani s ponosom serviraju domaće specijalitete. Ukoliko pitate osoblje šta preporučuju, odgovor je jasan - Kranjsku kobasicu.
Jedan od njih je i restoran "Žerjav". Njihova verzija kranjske kobasice spaja tradiciju i moderni pristup – služi se uz domaći ajvar i heljdinu kašu.
Međutim, možete i sami da napravite kombinaciju pa zatražite malo krompira, ili još neke njihove specijalitete.
U svakom slučaju, ovo je savršen izbor nakon planinarenja ili skijanja na obližnjem Kranjskoj Gori.
Kranjska kobasica u modernoj kuhinji
Danas se kranjska kobasica koristi i kao inspiracija za moderne gastronomske kreacije – od gurmanskih hot dogova do kobasica na žaru sa pivskim sosom.
Međutim, najlepši način da je probate ostaje jednostavan: kuvana, uz senf i svjež hljeb.
Ne može svako da je pravi
S obzirom na to da je Kranjska kobasica brend Slovenije mesari moraju da prođu posebnu obuku pravljenja kobasice. Kako nam je ispričao vodič, prilikom posjete Kranju u organizaciji "Best Press Story" i saradnji sa Slovenačkom turističkom organizacijom, trenutno dozvolu za proizvodnju Kranjske kobasice u cijeloj Sloveniji ima svega 14 mesara.
Čak su i oni pod stalnim kontrolama i u svakom momentu mogu da izgube licencu. Broj tih mesara može da bude i veći, ali i manji, u zavisnosti od njihovog umjeća.
Stoga i ne čudi što je ukus Kranjske kobasice poseban samo u Sloveniji.
Bilo da ste gurman, putnik ili jednostavno ljubitelj dobrog zalogaja, kranjska kobasica je delicija koju morate probati bar jednom u životu. A ako želite pravo iskustvo, i okus koji će vam dodirnuti svako čulo sada znate gdje da ga nađete.