Sastojci za tijesto:


500 grama brašna

250 mililitara mlakog mlijeka

tri kašičice šećera

jedna kašičica soli

jedna kockica svježeg kvasca

100 mililitara ulja

jedan žumanjak

čokoladni krem, a možete koristiti i pekmez i slična punjenja

šećer u prahu za posipanje kiflica

Sastojci za premazivanje:

jedan žumanjak

malo mlijeka

Priprema:


Za početak, u mlako mlijeko izmrvite kvasac pa dodajte šećer. Promiješajte pa ostavite sa strane. U veliku posudu sipajte dio brašna pa na sredini napravite udubljenje. Potom dodajte pripremljeni kvasac, žumanjak, sol i ulje pa kašikom umutite. Postepno dodajte ostatak brašna i onda nastavite mijesiti tijesto rukama.

Od tijesta je potrebno napravite valjak te ga podijeliti na tri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u lopticu. Nakon toga, počnite valjati tijesto u krug. Razvučeno tijesto podijelite na osam jednakih dijelova, piše Klix.

Na sredinu šireg dijela tijesta rasporedite krem namaz, a onda šire krajeve preklopite kako punjenje ne bi iscurilo. Tijesto preklopite i rolajte prema uputama na videu. Složite kiflice u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pokrijte ih krpom i ostavite da stoje nekih 45 minuta.

Za to vrijeme, umutite žumanjak s malo mlijeka i potom premažite kiflice. Stavite ih u zagrijanu rernu na 180 stepeni nekih 20 minuta. Kada su gotove, pokrijte ih krpom i ostavite da se hlade. Na ovaj način će dodatno omekšati. Na kraju, pospite ih šećerom u prahu.