Sastojci za tijesto:
500 grama brašna
250 mililitara mlakog mlijeka
tri kašičice šećera
jedna kašičica soli
jedna kockica svježeg kvasca
100 mililitara ulja
jedan žumanjak
čokoladni krem, a možete koristiti i pekmez i slična punjenja
šećer u prahu za posipanje kiflica
Sastojci za premazivanje:
jedan žumanjak
malo mlijeka
Priprema:
Za početak, u mlako mlijeko izmrvite kvasac pa dodajte šećer. Promiješajte pa ostavite sa strane. U veliku posudu sipajte dio brašna pa na sredini napravite udubljenje. Potom dodajte pripremljeni kvasac, žumanjak, sol i ulje pa kašikom umutite. Postepno dodajte ostatak brašna i onda nastavite mijesiti tijesto rukama.
Od tijesta je potrebno napravite valjak te ga podijeliti na tri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u lopticu. Nakon toga, počnite valjati tijesto u krug. Razvučeno tijesto podijelite na osam jednakih dijelova, piše Klix.
Na sredinu šireg dijela tijesta rasporedite krem namaz, a onda šire krajeve preklopite kako punjenje ne bi iscurilo. Tijesto preklopite i rolajte prema uputama na videu. Složite kiflice u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pokrijte ih krpom i ostavite da stoje nekih 45 minuta.
Za to vrijeme, umutite žumanjak s malo mlijeka i potom premažite kiflice. Stavite ih u zagrijanu rernu na 180 stepeni nekih 20 minuta. Kada su gotove, pokrijte ih krpom i ostavite da se hlade. Na ovaj način će dodatno omekšati. Na kraju, pospite ih šećerom u prahu.