Sastojci:
30 g putera
30 g glatkog brašna
350 ml mlijeka
250–300 g špargli, očišćenih i isječenih
2 tikvice, isječene na trake
2 mlada luka, očišćena i isječena na kolutove
250 g špinata, očišćenog
10–15 listova lazanja
150 g smrznutog graška
250 g rikote
200 g feta sira, izmrvljenog
2 paradajza, isječena na tanke kolutove
25 g svježih listova bosiljka, isjeckanih, plus dodatak za serviranje
120 g rendanog sira (edamera ili gaude)
so
biber
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Otopite puter u maloj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno. Pržite uz mješanje oko minut, dok brašno ne počne da dobija boju (pazite da ne zagori). Sklonite s vatre. Postepeno umiješajte mlijeko i mješajte dok se ne sjedini. Vratite na vatru i kuvajte uz neprestano mješanje oko 3 minuta, dok sos ne proključa i ne zgusne se. Sklonite s vatre. Posolite i pobiberite.
U velikoj šerpi zakuvajte posoljenu vodu i blanširajte špargle oko dva minuta. Posljednjeg minuta dodajte tikvice, grašak i špinat. Procijedite i prosušite papirom.
U tavi zagrijte maslinovo ulje. Kratko propržite mladi luk, posolite, dodajte bijeli luk i kratko propržite, pa dodajte svo povrće. Dinstajte 2–3 minuta i sklonite sa vatre. Začinite po ukusu.
Dno vatrostalne posude dimenzija 20 x 28 cm premažite bešamelom i složite listove sirovih lazanja. Na njih stavite trećinu povrća, trećinu rikote i trećinu feta sira. Ponovite još dva puta i završite listovima tjestenine. Prelijte bešamelom, pospite rendanim sirom i složite kolutove paradajza i bosiljak.
Pecite lazanje 45 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju i dok ivice ne postanu hrskave. Pospite još malo svježeg bosiljka i poslužite vruće, prenosi Ona.rs.