Sastojci:


2 jajeta
200 ml jogurta
50 ml ulja
1 prašak za pecivo
1 ravna kašičica soli
oko 300 g brašna (meko T-400 ili oštro)
po želji: susam, kim, krupna so za posipanje
malo ulja za premazivanje

Priprema:


Kad se praznična trpeza sprema od ranog jutra, svaka minuta zlata vrijedi. Zato je ova brza pogača idealno rješenje – ne treba joj kvasac ni čekanje da naraste, a ukusom podsjeća na domaći hljeb iz starinske peći. Možete je poslužiti uz sir, kajmak, pečenje ili čak hladna predjela – pa neka Đurđevdan zamiriše na domaće.

U velikoj činiji umuti jaja sa jogurtom, uljem i solju. Dodajte prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno, miješajući varjačom dok ne dobijete meko, ljepljivo tijesto (ne treba da bude tvrdo kao za hljeb). Podmažite pleh ili tepsiju i sipajte tijesto, pa ga poravnajte mokrom rukom ili kašikom. Po vrhu možete zarezati krst, napraviti šare viljuškom ili posuti susamom.

Pecite u unapred zagrijanoj rerni na 200°C oko 20–25 minuta, dok lijepo ne porumeni. Kad je gotova, premažite je uljem i prekrijte krpom da omekša.

Nemojte pretjerivati s brašnom – tijesto treba da ostane mekano, jer će tada pogača biti vazdušasta i sočna.