Prema studiji Nacionalne fondacije za sanitaciju iz 2011. godine, spužvica za suđe je predmet u domu s najviše bakterija.
Kada su istraživači zamolili ljude u 22 domaćinstva da prebrišu 30 različitih površina u svojim domovima, otkrili su da 77 odsto spužvica za pranje suđa ili krpa sadrži koliformne bakterije, porodicu bakterija koja uključuje salmonelu i E. coli. Za poređenje, samo pet odsto WC dasaka imalo je koliformne bakterije.
"Najveća zabluda utvrđena tokom studije bila je da je kupatilo najprljavije mjesto u kući, dok je, zapravo, kuhinja imala najviše klica", napisali su istraživači.
Postoje različita mišljenja između korišćenja prljave spužvice i njenog čestog bacanja. Možete produžiti vijek trajanja kuhinjske spužvice redovnim čišćenjem.
Portparolka Američkog instituta za čišćenje Jessica Ek navodi da spužvicu namočite pet minuta u rastvoru od jedne litre vode i tri kašike izbjeljivača. Zatim pustite spužvu da se osuši na zraku.
Stručnjak za mikrobiologiju i sigurnost hrane sa Univerziteta u Houstonu i Američkog društva za mikrobiologiju Zahra Mohammad preferira trik s korištenjem mikrovalne rerne, tako što stavi spužvicu u uređaj i upali ga na jednu minutu i najjaču temperaturu.
Ovaj postupak čišćenja radi dva puta dnevno, dok druga stručnjakinja Ek predlaže da njen trik radite barem jednom sedmično.
Čak i ako je redovno održavate i dalje je trebate često mijenjati. USDA kaže da zagrijavanje kuhinjskih spužvi u mikrotalasnoj pećnici ili kuhanjem u vodi "može smanjiti bakterije", ali to nije dovoljno da se izbjegne unakrsna kontaminacija rukama, radnim površinama ili hranom.
Stručnjakinja Mohammad mijenja spužvicu svake sedmice. Ponekad je zamijeni i ranije ako je prljava. Ek tvrdi da spužvicu treba mijenjati barem svake dvije do tri sedmice ovisno o tome koliko često je koristite.
(Klix)