ZAŠTO SE BAŠ ŽENAMA preporučuje da jedu suve šljive!
Šljiva je odavno poznata kao veoma korisna namirnica za organizam, ljudi je konzumiraju vijekovima unazad, a svoje značajno mjesto ima i u tradicionalnoj medicini, kao moćni, prirodni lijek.
Šljive su saveznici crijeva, jer zahvaljujući redovnoj konzumaciji poboljšavaju njihovo stanje, a takođe pomažu kod problema opstipacije i hemoroida.
Idealan su izbor i kada želite da se oslobodite viška kilograma, jer uvećavaju količinu dobrih bakterija u crijevima, što utiče na gubitak težine. Osim toga, stvaraju osjećaj sitosti i sprječavaju iznenadne napade gladi.
Porcija od samo 5 komada ovog voća sadrži 6 g vlakana, što je poprilična doza ovog važnog nutrijenta. Takođe, sadrže i druge neophodne hranljive materije poput kalijuma, koji pomaže varenje i reguliše krvni pritisak, i vitamine A, K, B6, kao i nijacin i gvožđe.
Obiluju i mineralom pod imenom bor koj je odgovoran za izgradnju zdravih kostiju i mišića. Istraživanje je dokazalo da redovno konzumiranje šljiva sprječava gubitak koštane mase kod žena u menopauzi. Ukoliko se nađu na vašem meniju to će spriječiti nastanka osteoporoze.
Drugo istraživanje je takođe pokazalo da konzumiranje suvih šljiva umanjuje negativan efekat zračenja na koštanu masu, tako da bi osobe koje su na ovoj vrsti liječenja obavezno trebalo da dodaju suve šljive u svoju ishranu.