ZAŠTO JE VAŽNO DA JEDEMO KARFIOL? Stručnjaci objasnili brojne zdravstvene prednosti ovog povrća
Sadrži vlakna koja mogu pomoći u prevenciji probavnih stanja kao što su zatvor i upalne bolesti crijeva.
Karfiol je efikasan u smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Kao i svako drugo povrće, sadrži antioksidanse, kao što su karotenoidi i flavonoidi koji pomažu u zaštiti tjelesnih stanica od štetnih slobodnih radikala, piše stranica MSN.
Moguće nuspojave
Karfiol je bogat vlaknima i prekomjerna konzumacija može uzrokovati nadimanje, nadimanje i probavne probleme.
Karfiol može pomoći u gubitku težine. Izvor je dijetalnih vlakana koja pomažu u dužem održavanju osjećaja sitosti. Također, karfiol je niskokaloričan, u 100 grama povrća ima samo 16 kalorija.
Može spriječiti kardiovaskularne bolesti. To je povrće bogato rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima i kalijumom. Ove supstance pomažu u smanjenju apsorpcije holesterola u crevima, pomažu u snižavanju krvnog pritiska i održavaju krvne sudove zdravim.
Karfiol štiti naš mozak
Ima protuupalna svojstva. Povrće je izvor antioksidansa poput vitamina C, koji štite stanice od slobodnih radikala i bore se protiv upale. To je važno svojstvo, jer kronična upala niskog nivoa može dovesti do bolesti kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca, Alchajmer i rak.
Karfiol štiti naš mozak. Karfiol je bogat holinom, vitaminima B-kompleksa i vitaminom K, koji su neophodni nutrijenti za razvoj mozga i proizvodnju neurotransmitera neophodnih za zdrav nervni sistem.
BONUS VIDEO: