UKOLIKO PRIMIJETITE OVO NA KROMPIRU odmah ga bacite: Nemojte ga konzumirati!
Međutim, kako da prepoznamo da li je neka biljka organska ili neorganska, i šta kažu stručnjaci?
Kada je u pitanju krompir, poljoprivrednici će vam reći da izbjegavate da kupujete i jedete neorganski krompir, jer sadrži pesticide (supstance ili smiješe supstanci namijenjene za prevenciju, uništavanje, suzbijanje ili smanjenje količine štetočina), herbicide (hemijska jedinjenja za uništavanje biljaka) i fungicide (hemijska sredstva za suzbijanje rasta i uništavanje gljivica).
Organski krompiri mogu da proklijaju, za razliku od neorganskih
Pitanje koje se, sasvim logično nameće, kako prepoznati neorganske krompire?
Vrlo je jednostavno, kažu stručnjaci. Neorganski krompiri ne mogu da proklijaju.
Naravno, mnogo je bolje da koristite organske krompire, jer neorganske nije moguće oprati i očistiti, jer su hemikalije apsorbovane u tolikoj meri da, samim tim, taj postupak ništa ne rješava.
Naime, prvo što treba naglasiti je da je stvaranje zelene boje na kori krompira prirodan proces. Kada je ova namirnica izložena svjetlosti, počinje da se proizvodi hlorofil, zeleni pigment koji mnogim biljkama i algama daje njihovu boju.
Zbog toga se i boja kore krompira mijenja od žute ili svijetlo braon ka zelenoj. Na krompiru koji ima tamno braon boju kore teže je primijetiti zelenu boju, ali ćete to najbolje vidjeti kada zagrebete ili oljuštite dio kore – ako ispod kore primijetite zelene tragove, to znači da je počeo da se razvija toksin.
Treba naglasiti još jednu stvar – hlorofil koji daje zelenu boju krompiru je potpuno bezopasan i nalazi se u mnogim namirnicama koje svakodnevno jedemo, ali ovde je opasna druga supstanca – solanin.