I MALO MOŽE BITI MNOGO! DA LI STE ZNALI? I kratka šetnja smanjuje nivo šećera u krvi i čuva vaše zdravlje
Zdravstveni problemi kao što je dijabetes tipa 2 mogu biti rezultat čestih ili ekstremnih „skokova“ glukoze, kada količina šećera u krvi padne ispod ili poraste iznad normalnih vrijednosti.
Studija objavljena 2009. godine pokazala je da šetnja od samo 2 minuta, nakon obroka može pomoći u smanjenju glikemijskog uticaja obroka, što dovodi do manje ekstremnih skokova nivoa glukoze.
Nova meta-analiza objavljena u Sports Medicine otkriva da čak dva do pet minuta laganog hodanja nakon obroka može pomoći da stabilizuje nivo glukoze nakon obroka.
Istraživači su analizirali rezultate sedam studija koje su istraživale metaboličke efekte sjedenja, stajanja i laganog hodanja kako bi utvrdili da li su lagano hodanje i stajanje korisniji od jednostavnog sjedenja. Izmjerili su njihove efekte na šećer u krvi, insulin i sistolni krvni pritisak.
Analiza je otkrila da je čak i stajanje više snizilo šećer u krvi nego sjedenje poslije obroka, iako se nije pokazalo kao toliko korisno kao lagano hodanje.
Dok su i lagano hodanje i stajanje umanjili nivoe glukoze nakon obroka, lagano hodanje je značajno snizilo i nivo insulina. Pokazalo se da je stajanje pružilo statistički beznačajnu korist od insulina. Ni jedno ni drugo nije imalo uticaja na sistolni krvni pritisak.
Dr Euan Ashley sa Univerziteta Stanford, koji nije bio uključen u studiju, rekao je:
– Mislim da je poruka da je čak i malo vježbanja dobro. Krećite se više. Ali isto je važan podatak to što se pokazuje da je više fizičke aktivnosti korisnije za zdravlje. Dakle, lagano hodanje je bolje nego stajanje.
Dr Ashley je dodao:
– Dokazano je iz drugih studija, da je brzo hodanje bolje od lagane šetnje. Preporučuje se 150 minuta umjerene do intenzivne aktivnosti nedjeljno.
Dr Aidan J. Buffey, glavni autor studije na Univerzitetu u Limeriku, u Irskoj je rekao da lagane vježbe pomažu u smanjenju „razvoja insulinske rezistencije, a potom i dijabetesa tipa 2, kao i kardiovaskularnih bolesti, jer su visoki i „skokovi“ glukoze faktor rizika za nastanak ove bolesti“.
BONUS VIDEO: