HRANA KOJA „RADI“ KAO INSULIN! STRUČNJACI SAVJETUJU: Šećer u krvi moguće je sniziti i bez lijekova
Povišen šećer u krvi je ozbiljno stanje koje, ako se ne dovede pod kontrolu, može da se iskomplikuje i čak dovede do dijabetske kome.
Povišen šećer u krvi je ozbiljno stanje koje, ako se ne dovede pod kontrolu, može da se iskomplikuje i čak dovede do dijabetske kome. Glikemijske skokove možete da izbjegnete ako u jelovnik uvrstite nekoliko namirnica, savjetuju stručnjaci.
Šećer u krvi zapravo predstavlja koncentracija glukoze u njemu. Ova supstanca je neophodna za normalno funkcionisanje ljudskog tijela koje „hranu“ uzima iz ugljenih hidrata i drugih supstanci. Šećer, koji se dobija kao rezultat razgradnje ugljenih hidrata, ulazi u krvotok i hormon insulin počinje skoro odmah da se luči. On nosi šećer iz krvotoka do ćelija kako bi obezbijedio energiju za transformacije.
Kada ima previše šećera u krvi, osoba počinje da se osjeća tromo, javlja se umor, gubitak koncetracije i pažnje, osjećaj težine u nogama, pojačana žeđ… Da biste izbjegli ovo potencijalno opasno stanje, endokrinolozi savjetuju da pojačate unos hrane koja snižava šećer.
Povrće bez skroba
U ove namirnice spadaju brokoli, šargarepa, krastavci, spanać. Oni nemaju apsolutno nikakav uticaj na povećanje nivoa šećera u krvi, a takođe obezbjeđuju tijelu ogromne količine neophodnih hranljivih materija.
Biljni čajevi
Odavno je poznato da čajevi divlje ruže, korijena čička, lucerke, korijena maslačka, jasena, grančica ili lišća dunje vrlo dobro djeluju na rad unutrašnjih organa, a i regulišu etabolizam.
Pistaći, bademi i orasi odlični su u snižavanju nivoa glukoze u krvi. A sve zahvaljujući visokom sadržaju mononezasićenih masti u njima.
Cimet
Dodajte cimet u hranu. Naučnici su otkrili da redovna konzumacija ovog začina pomaže u stimulaciji lučenja insulina u pankreasu. Uzgred, cimet može da se doda ne samo u hranu, već i u piće – čaj ili kafu.
Fizička aktivnost