KRATAK JE PUT OD MASNE JETRE DO CIROZE Sa ovim prirodnim čistačima ne trebaju vam lijekovi!
Mnogi naučnici slažu se da ljudska jetra može da preživi najmanje 600 godina bez ikakvih operacija, ali prosječan čovjek je održava zdravom jedva 60. Evo kako oštećujemo najveću žlezdu u organizmu!
Jedan od najrazornijih faktora jeste konzumiranje previše životinjskih masti i skladištenje prevelike količine proteina u jetri, što je najčešći slučaj kod ljubitelja mesa i nezdrave hrane, ali i kod profesionalnih sportista.
Ako je vjerovati epidemiološkim studijama, učestalost pojavljivanja masne jetre posljednjih godina se značajno povećala, naročito kod žena. Vjeruje se da između 25-28 odsto svjetske populacije pati od bolesti jetre, a da je 16 odsto njih oboljelo u mladosti.
Ukoliko se masna jetra ignoriše i nastavi se sa starim načinom života i ishrane, neizbježno će doći do ciroze, teške hronične bolesti jetre koja na kraju može da rezultira potpunim gubitkom funkcija jetre.
Masna jetra u početnoj fazi obično protiče bez simptoma. Tek kada uđe u poodmaklu fazu javlja se popuštanje funkcija, otoci na stomaku i nogama, temperatura, žutica, kao i simptomi opšte slabosti, slabog apetita i gubitka težine, mučnine, osjećanja konfuzije i problema sa koncentracijom.
Biohemijski pregled krvi otkriva poremećaj vrijednosti enzima jetre. Dijagnoza se potvrđuje ultrazvukom, tomografijom, magnetnom rezonancom i biopsijom jetre. Za masnu jetru nema klasične terapije, već se preporučuje kontrola tjelesne težine, regulisanje poremećaja metabolizma masti, i uravnotežena ishrana.
Od namirnica treba izbjegavati nezdrave masnoće u vidu mesnih prerađevina, masnih sireva, kao i kajmak, pavlaku, margarin, puter, majonez, svinjsku mast, svinjetinu, kožicu od živine, rafinisana ulja, slatkiše i industrijske grickalice, pržena i pohovana jela, rafinisane ugljene hidrate (bijelo brašno, šećer, bijeli pirinač).
Ishrana treba da bude zasnovana na svježem voću i povrću, ribi i nemasnom mesu, integralnim žitaricama, mahunarkama, sjemenkama i orašastim plodovima. Treba koristiti hladno cijeđena ulja, biljne začine, svježe sokove bez šećera, supe od povrća.
Suplementi
U regeneraciji jetre mogu da pomognu suplementi koji djeluju kao antioksidansi, na primjer vitamin C. Za čišćenje jetre koriste se biljke poput divlje artičoke, maslačka, kleke, crne rotkve i žutog šipka. Veoma su važni i oligoelementi kao što su omega-3 masne kiseline, selen i cink.
Surutka
Najpoznatiji narodni lijek za liječenje jetre je nusprodukt fermentacije mleka – surutka. Surutka sadrži amino-kiseline, minerale (magnezijum, cink, kobalt, natrijum, fosfor, mangan, kalijum bakar, molibden), enzime i vitamine, a bogata je i bjelančevinama (alfa-laktalbuminom, monoglobulinom i laktoferinom), kao i proteinima, pa čuva i regeneriše jetru.
Sokovi za detoksikaciju jetre
U blenderu izmiksajte i procijedite: cveklu, nekoliko listova kelja, koren celera veličine cvekle, krastavac srednje veličine, vezicu peršuna, pola limuna bez kore i komad đumbira.
U blenderu izmiksajte 125 gr svežeg kupusa, 25 gr celera, krušku, limun bez kore, par grančica svježe mente, komad đumbira i pola litre vode.
U blenderu izmiksajte šest svježih limunova bez kore, koren đumbira, tri grejpfruta, četiri čena bijelog luka, tri prstohvata kima u prahu, četiri lista svježe mente, tri kašike lanenog ulja i pola litre vode.
Kako hrana oštećuje jetru?
Hrana koju pojedemo ulazi u stomak, a zatim u crijeva. U crijevima se razlaže, vari i apsorbuje u krv. Dalje se kroz krvotok prenose nutrijenti, koji kroz krvne sudove dospijevaju i do jetre. Višak masnoća životinjskog porekla unesen kroz tešku hranu takođe dolazi do jetre, koja je svojevrsni filter u organizmu. Kada tih masnoća ima previše, jetra nema drugi izbor do da masnoće apsorbuje u sebe.
Ćelije jetre tako vremenom propadaju, a kada jetra izgubi snagu i moć da neutrališe tolike masnoće, holesterol počinje slobodno da putuje kroz krvotok, taložeći se u drugim vitalnim organima i tkivima.
Uskladištene masti i naslage holesterola u krvim sudovima i kapilarima dalje dovode do razvoja vaskularne skleroze (ateroskleroze), a u budućnosti mogu biti uzrok moždanog i srčanog udara, kao i koronarne bolesti srca. Naslage holsterola i masnoća uništavaju i pankreas, što može da dovede do razvoja dijabetesa.