OVO VJEROVATNO NISTE ČULI: Ljudi koji svakodnevno uzimaju ovu namirnicu, rijetko dobiju dijabetes tipa 2 i infarkt
Mlijeko je namirnica niskog glikemijskog indeksa, veoma bogata hranljivim materijama, kažu stručnjaci sa Ajova državnog univerziteta u Ejmsu.
Osim obilja proteina, vitamina A, D, B12 i B2, sadrži i važne minerale koje mnogi odrasli ne unose u dovoljnoj količini (kalcijum, magnezijum i kalijum), kao i sastojke koji mogu da preduprijede dijabetes, snize holesterol i zaštite srce. Iako nije sporno da su mliječni proizvodi veoma bogati važnim nutrijentima, još se razmatraju pojedine dobrobiti koje im neke studije pripisuju.
Evo šta kažu istraživanja…
Stop dijabetesu
Naučnici iz Škole narodnog zdravlja prije američkom univerzitetu Harvard smatraju da prirodni sastojak mlijeka i mliječnih prerađevina može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2. Oni vjeruju da zahvaljujući transpalmitoleičnoj kiselini ljudi koji svakodnevno konzumiraju određene količine mlijeka i mliječnih proizvoda imaju manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.
Viši nivo transpalmitoleične kiseline bile su povezane sa zdravijim nivoom holesterola u krvi, nivoom insulina, ali i većom osjetljivošću ćelija na insulin.
Snižava holesterol
Istraživanja sprovedena na državnom univerzitetu u Kanzasu i univerzitetu u Pensilvaniji pokazala su da konzumiranje jedne šolje mlijeka dnevno može da snizi nivo masnoće u krvi za 7 odsto, a time i rizik od pojave srčanog napada i moždanog udara sa smrtnim ishodom – za čak 14 posto.
Dr Daglas Gof,objasnio je da je to zbog sposobnosti mlijeka da uspori varenje ugljenih hidrata. Ljudi sa dijabetesom tipa 2, prema specijalisti, trebalo bi da konzumiraju mlijeko sa niskim sadržajem masti.
On je naglasio i da je važno da dijabetičari u organizam unose odgovarajuću količinu proteina, a hranu bogatu ovim nutrijentom je najbolje jesti za doručak.