BOŽIJI DAR ZA ŽENE: Usporava starenje, pojavu tromba, čisti crijeva, čuva kosu od opadanja!
Namirnica koja uspješno usporava starenje, koristi za pripremu raznih tijesta ali i kao začin mesu i povrću.
Od sjemenki se čak pravi i mlijeko. Poznato je da su ga Asirci, Vavilonci i stari Egipćani koristili kao lijek protiv ćelavosti, zujanja u ušima i išijasa, a danas je osnovni sastojak peciva, namaza i slatkiša.
Čarobne riječi koje je izgovorio Ali-baba: „Sezame, otvori se!“ inspirisani su mahunama susama koje se, kada sjeme sazre, vrlo eksplozivno otvaraju.
Jača nerve
Zbog visoke koncentracije fitosterola, koji je hemijski sličan holesterolu, moćan je regulator masti u krvi.
Pored toga, fitosteroli mogu smanjiti rizik od raka i poboljšati imunitet. Susamovo ulje je idealno za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka, a zbog lecitina, koji veoma pozitivno utiče na naš nervni sistem, preporučuje se kod osjećaja umora, depresije, a dokazano je da prisustvo magnezijuma smanjuje migrenu, glavobolje i normalizuje san.
Čistač organa za varenje
Iako je teško za stomak, treba ga jesti, ali povremeno kod onih koji imaju osjetljiv stomak jer je veoma uspješan čistač organa za varenje. Možete ih pržiti ili tostirati na laganoj vatri. Pored toga, veoma je efikasan kod zatvora, nepravilne stolice i uklanjanja svih crijevnih parazita. Nema boljeg lijeka za hemoroide od paste koju samo možete da napravite: pomiješajte kašiku mljevenog susama sa dvije kašike vode i kašičicom putera i namažite tost.
Čuva kosti i kožu
Efikasan je kod zapaljenja i bolova kod reumatoidnog artritisa i osteoporoze, ali se onima koji nemaju dovoljno kalcijuma u organizmu savjetuje da konzumiraju mješavinu od dvije kašike susama i 50 mililitara jogurta. Ovo jedite svako jutro na prazan stomak. Susam je dobar i za kožu jer sprječava stvaranje bakterija, gljivica i akni, a pored toga stimuliše rad hormona kože, efikasno smanjuje ožiljke, tretira suvu i uspješno štiti osjetljivu kožu.
Neizbježno u trudnoći
To je na više načina korisna hrana za zdravlje žena. Pokazalo se da kalcijum u susamu smanjuje bol i grčeve u glatkim mišićima i ublažava probleme sa PMS-om. Veoma je važan u ishrani trudnica jer ima čak sedam puta više kalcijuma od mlijeka. Susam sadrži dijetalna vlakna koja značajno pomažu kod zatvora, koji se veoma često javlja tokom trudnoće, a preporučuje se mljevenje.
Dodatak svim jelima
Namirnica koja uspješno usporava starenje najzastupljenija je u bliskoistočnim, afričkim i azijskim kuhinjama, ali se koristi širom svijeta za pripremu raznih peciva i kolača. U Americi se široko koristi kao začin za meso i povrće, a susamovo ulje se koristi kao zamjena za maslinovo ulje i koristi se za pravljenje margarina. Tahini je nadaleko poznat, to je pasta koja se priprema mljevenjem prženih sjemenki. Čak se i mlijeko pravi od sjemena.