PREKRIJTE KISELI KUPUS KESOM PUNOM VODE Zbog ovog trika zimnica će vam biti mjesecima svježa
Spremanje zimnice je počelo, a pored tradicionalnog spremanja ajvara, skoro svako domaćinstvo sprema i kiseli kupus. Ukoliko ste početnik, donosimo vam sva pravila za kiseljenje kupusa kako bi vaša zimnica bila svježa mjesecima:
Najjednostaviji recept za kiseljenje kupusa
Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korjenu se nožem zareže krstić i glavice se ređaju u bure. S obzirom da su okrugle i da ih je nemoguće lijepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba presjeći na četvrtine i polovine i njih ugurati između cijelih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.
Zatim se naliva voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.
Tikovi za najbolji kiseli kupus:
Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. U ovom slučaju najbolje je napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa.
Bez pretakanja rasola
Da ne biste morali da pretačete rasol, predlažemo sljedeći trik – preko pritiskača ili kese s vodom raširite gušću pamučnu krpu, pa na nju stavite još soli. Tako će se so polako otapati i padati do dna bureta.
Temperatura je važna
Dok se ne ukiseli (oko mesec dana), kupus mora da stoji na sobnoj temperaturi. Ne smije da bude mnogo hladno. Na hladnije mjesto kupus treba premjestiti kasnije, gdje temperatura ne bi trebalo da prelazi 5 stepeni (podrum, garaža…)
Kontrolišite količinu vode
Tokom mjesec dana kiseljenja povremeno treba kontrolisati količinu vode u buretu, naročito prvih dana. Kupus ne smije da bude van vode, pa je dolijevajte po potrebi. Ako koristite kamen ili teglu, obavezno ih ispirajte bar svaki drugi dan.
- Tagovi
- kiseli kupus
- zimnica