RIJEŠITE SE BAKTERIJA I SAČUVAJTE ZDRAVLJE Kako pravilno očistiti kuhinjsku dasku da bi trajala duže
Nepravilna njega može pridonijeti tome da one postanu ozbiljna prijetnja za naše zdravlje. Za razliku od plastičnih dasaka koje možete prati u mašini posuđa, drvene kuhinjske daske zahtijevaju malo više pažnje.
Bitno je da se dobro osuše
Prilikom čišćenja drvenih dasaka, ali i bilo kojeg drugog drvenog pribora, preporuka je da ih operete s malo deterdženta za suđe, isperete vrućom vodom, obrišete i ostavite da se osuše u uspravnom položaju, kako bi se sa svih strana „provjetrile“.
Nikako ih nemojte prati u mašini za suđe jer će ih jak mlaz vruće vode u kombinaciji s hemikalijama učiniti podložnima pucanju i savijanju. Ako daska ima nekoliko većih udubljenja od noža, potrudite se ih dobro očistiti.
So, limun i soda su uvijek dobro rješenje
Takođe, dasku je potrebno očistiti, isprati i osušiti s obje strane ploče jer tečnost iz hrane može kapnuti i na drugu stranu te je tako zaprljati. Kako biste bili sigurni da ćete uspješno ukloniti sve bakterije, drvenu dasku možete umjesto hemijskim sredstvima očistiti i pomoću dvije namirnice koje imate u kuhinji: soli i limuna.
Sve što trebate je posipati sol po dasci za rezanje te je izribati polovinom limuna. Tako očišćenu dasku ostavite nekoliko minuta da odstoji, a zatim je isperite toplom vodom. Kako biste s daske uklonili i neugodne mirise, ovoj mješavini dodajte i sodu bikarbonu.
BONUS VIDEO: