DA LI JE KUVANI PARADAJZ bolji od svježeg?
Pored toga što je ovo povrće sinonim za zdravlje, postoji odličan razlog zašto ga je bolje jesti u kuvanoj varijenti.
Tajna je u likopenu
Iako se on nalazi i u drugim namirnicama, poput grejpfruta, guave, papaje i lubenice, došlo se do podatka da je paradajz primarni izvor ovog oksigeniranog karotenoida koji je zaslužan i za njegovu crvenu boju. Iako likopenu nedostaje provitamin A, koji se može naći u beta-karotenu, on ima najjače antioksidativno svojstvo i smatra se djelotvornijim od drugih vrsta karotenoida, kao i drugih antioksidativnih hranljivih materija i vitamina u paradajzu.
Likopen se u paradajzu nalazi unutar njegovog ćelijskog zida. Kada se paradajz kuva, ćelijski zid puca i tako se oslobađa veća količina ovog moćnog jedinjenja.
- Tagovi
- kuvani paradajz
- PARADAJZ