ZA PRSTE POLIZATI Karamel palačinke sa jabukama
SASTOJCI:
palačinke
Fil od jabuka:
2 kašike maslaca
4 rendane jabuke
1 kašičica cimeta
3 kašike soka od limuna
150 g šećera
Karamel fil:
150 g šećera
150 ml slatke pavlake
PRIPREMA:
Palačinke pripremite po osnovnom receptu. Zatim u tavi istopite i sjedinite maslac i sok od limuna. Pomiješajte šećer i cimet i dodajte maslacu sa limunom. Nakon toga dodajte rendane jabuke i promiješajte, pa na umjerenoj temperaturi dinstajte u poklopljenoj posudi, a onda snizite temperaturu i promiješajte jabuke na svakih četiripet minuta.
Dinstane jabuke sklonite sa ringle i poklopite posudu. Jabuke pripremite najmanje 30 minuta prije serviranja. Za karamel fil istopite šećer nasuvo, kao za karamel. Kada se istopi, polako dodajte slatku pavlaku i kuvajte dok se sav šećer ne istopi.
Ostavite da se karamel malo ohladi. Ispečene palačinke punite filom od jabuka, uvijte ih kao sarme, a preko prelijte karamelom.
BONUS VIDEO: