RECEPT ZA SORBE OD SVJEŽEG LIMUNA Hladna poslastica koja će vam uljepšati ljeto
Spoj kiselog limuna i slatkog šećera će vas raspametiti u ovom klasičnom receptu za sorbe.
Sastojci
- 250 g bijelog šećera
- debela traka limunove kore
- sok od 2-3 limuna
- 2 kašike votke (opciono)
* Korišćenje votke spriječava da se sorbet čvrsto zamrzne, tako da ostaje lijepo i glatko.
Priprema
Zagrijte 250 ml vode, šećer i limunovu koru u maloj šerpi dok se šećer ne rastvori, a zatim prokuvajte. Kuvajte tri minuta, a zatim isključite vatru i ostavite da se ohladi. Odvojite limunovu koru i bacite je. Izmjerite 100 ml limunovog soka i dodajte u mješavinu šećera zajedno sa votkom ako koristite.
Sipajte u kutiju za zamrzivač i zamrznite 1 sat i 30 minuta, a zatim mutite žicom za mućenje da biste razbili kristale leda (koji će početi da se formiraju na ivicama) prije nego što se vratite u zamrzivač.
Mješajte sorbe jednom na sat tokom 4 sata da biste razbili kristale leda. Prestanite da mješate kada se stegne, a zatim čuvajte u zamrzivaču do 1 mjesec. Poslužite sorbe ukrašene sa nekoliko uvojaka limunove kore.
- Tagovi
- LIMUN
- LJETO
- poslastica