PRIJEDLOG ZA RUČAK: Sogan dolma
Sastojci:
malo crvene paprike
malo sirćeta
400 g pavlake
Za nadjev:
100 g crvenog luka
400 g mljevene junetine
80 g riže okrugle
2 kašike paradajz pirea
2 kašike maslaca ili ulja
malo soli
malo bibera
1 krupno jaje
Vrijeme pripremanja: 70 min.
Priprema
Podrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuvaju u vodi, ali paziti da se ne prekuvaju. U vodu se može dodati malo sirćeta. Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka – dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom.
Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem. Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.
Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo sirćeta (ako se glavice nisu kuvale sa sirćetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (užim od šerpe), te stave da se kuvaju. U kuvanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike. Servira se uz kiselo mlijeko ili pavlaku.
- Tagovi
- RECEPT DANA