SAVRŠEN POČETAK DANA uz engleski doručak
Sigurno ste mnogo puta čuli kako je doručak najvažniji obrok u danu. Zbog nedostatak vremena ili manjka ideja za jutarnju gozbu često preskočimo obrok koji bi nam trebao napuniti baterije i dati potrebnu energiju za dan koji je pred nama.
Kako biste uravnotežili jutarnju ishranu, uz žitarice ili neki slatki doručak, potrebno je na jelovniku imati i poneko slano jelo. Prva asocijacija na bogati doručak sigurno je onaj popularno nazvan – engleski. Kod raznih varijacija na temu obilnog doručka u prvom planu su jaja, slanina i kobasice. Takav doručak na Ostrvu se uobičajeno služi vikendima i praznicima, a dodatno se obogati grilovanim paradajzom, gljivama, tostom, marmeladom, sokom od narandže, kafom ili čajem.
Engleski doručak (od 2 do 4 osobe)
Sastojci: 2 kobasice (po izboru)
100 g šampinjona
2 srednja paradajza
6 kriški slanine
4 deblja kolutića krvavice
200 g kuhanog graha
2 kašičice maslaca
4 jaja
So, biber
4 kriške tosta
Priprema:
1. Dobro zagrijte tavu i na njoj prepržite kobasice, gljive i paradajz, povremeno okrećući, oko 10 minuta.
2. Zatim dodajte slaninu i krvavice i pecite oko 5 minuta, a za to vrijeme zagrijte grah u drugoj posudi.
3. Otopite kašičicu maslaca u tavi i ispecite jaja.
Začinite solju i biberom po želji.
3. Tost premažite ostatkom maslaca.
4. Sve lijepo servirajte i poslužite uz kafu, čaj ili sok od narandže.
Prijatno!