SAVRŠEN OBROK Pohovani kolutovi luka
Ovde nekako i ne trebaju da se pišu sastojci. Uglavnom ih znamo (brašno, jaja, mlijeko, luk), jedino možemo da miješamo hljebne mrvice sa kukuruznim brašnom, običnim brašnom ili mljevenim kornfleksom. Možda je i najbolja kombinacija sa kornfleksom, isporbajte.
Postupak:
Očistiti dvije glavice crnog luka i isjeći na kolutove debljine 5 – 7mm i razdvojte ih.
Posoliti, pobiberiti, možete dodati i malo chili praha, kako bi tek malo ljutnuli.
Ostaviti da odstoje dok se ulje za prženje zagreje i vi pripremite brašno, u jednu činiju razmutite jaje, malo posolite i uspite bibera ili čili praha i dodajte nekoliko kašika mlijeka ( 5 ) a možete i odokativno, a u drugu posudu idu hljebne mrvice ili neka od gore navedenih kombinacija.
Odstajali luk prebacite u jednu veću posudu pa ga pospite brašnom. Drmajte činiju lijevo i desno, pa vrtite u krug da brašno prodje sa svih strana luka. Na ovaj način ćete lakše sav luk uvaljati u brašno nego jedan po jedan kolut.
Uzeti zatim na viljušku nekoliko kolutova pa ih ubaciti u jaja, i viljuskom ih uvaljati, opet ih nabaciti na viljušku, malo ocijediti pa ubaciti u mrvice.
Prodrmati činiju da prezla prodje svuda pa spustiti u zagrejano ulje. Pazite samo da ne bude prejaka vatra jer ce tada brzo da pocrne a neće biti pečeni, a opet nemojte ni previše smanjiti jer će se onda “napiti” ulja.
Prvo zagrijete na najjačoj temperaturi, pa onda smanjite još minut, izmaknite sa vatre tiganj ili šerpu i provjerite da li je prevše vrelo, ako jeste sačekajte još minut pa onda spustite šta god da pečete i vratite na malo smanjenu vatru.
Pečene i rumene kolutove luka vaditi na ubrus da se ocijede pa poslužiti.
Prijatno.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA