RECEPT DANA: Pihtije kao obavezan dio predjela slavske trpeze, pročitajte savjet iskusnih domaćica!
Iskusne domaćice kažu da je za dobre pihtije najvažnije da se meso sa kostima veče pred kuvanje potopi u vodu, i da se kuva dovoljno dugo sve dok se meso ne odvoji od kostiju.
Osnovni recept za pihtije zapravo je potpuno jednostavan. Možete ga mijenjati i dopunjavati kako god želite, sa onim što je vama po ukusu.
Sastojci:
• kilogram svinjskih nogica (možete pomiješati sa butkicama, repićima ili nečim drugim)
• 2 glavice bijelog luka (možete staviti i manje ako ne želite da ovo bude dominantan miris)
• so
• začin po ukusu
• biber
Svim ovim sastojcima, ukoliko volite, možete dodati listiće lovora ili peršuna, kako bi pihtije poprimile miris.
Priprema:
Prije kuvanja svinjske nogice morate dobro očistiti i oprati. Stavite ih u dublju šerpu, a preko njih naspite so i začin, listiće lovora ili peršuna, biber i bijeli luk. Ako ne želite da miris bijelog luka bude previše jak, možete ga dodati i naknadno, tokom nalivanja pihtija u tanjire.
Preko svega ovoga nalijte dosta vode (oko tri litre, ali može i više, jer se voda tokom kuvanja ne dodaje naknadno). Pihtije se kuvaju dosta dugo, tri do četiri sata u zavisnosti od mesa, sve dok se meso ne odvoji od kostiju, a u šerpi ostane vrlo malo vode.
Ukoliko bijeli luk niste već dodali, u tanjire u koje ćete sipati pihtije stavite po čen bijelog luka. Kako bi što bolje pustio aromu, nasjeckajte ga na sitnije djeliće. Sitno morate nasjeckati i skuvano meso. U tanjire najprije lijepo rasporedite meso, a zatim nalijte preostalu zamućenu tečnost u kojoj se meso kuvalo. Ostavite da se ohlade, a onda ih smjestite u frižider, kako bi se što bolje stegle.
Možete ih razliti i u jednu veću tepsiju, pa ih kada se stegnu nasjeći na kockice i tako služiti. Preko njih možete posuti malo aleve paprike.
Pihtije će imati najbolji šmek ukoliko ih pripremate od dimljenog mesa.
Dodatni savjet: Ukoliko ne želite da na površini bude previše masnoće, prije izlivanja u tanjire možete iz lonca u kojem su se pihtije kuvale sa vrha pokupiti suvišnu masnoću.
Pihtije prije služenja moraju biti potpuno čvrste. Ne očekujte da će biti prozirne, blaga zamućenost je potpuno normalna.
Bon appetit!