VOLITE ITALIJANSKU KUHINJU? Ovaj kolač od kestena svakako vrijedi isprobati
Sezona je kestena, a samim time i pravo vrijeme za uživanje u slatkišima kojima dominira okus ove fine, ali i zdrave namirnice. Ako vam je dosadio tradicionalni kesten pire, svakako isprobajte ovu rustikalnu deliciju koja potiče iz italijanske Toskane.
Italijani su pravi majstori nezaboravnih i posebnih okusa, a u specijalitete koje se svakako isplati probati ubraja se ‘castagnaccio’ odnosno kolač od kestena – drevni i vrlo posebni desert neobične teksture kojim dominira okus kestena pojačan orasima i grožđicama.
Potrebni sastojci:
400 g brašna od kestena
45 g šećera
Prstohvat soli
625 ml vode
3 kašike maslinovog ulja
100 g zlatnih grožđica
200 g oraha u komadićima
grančica svježeg ružmarina
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kestenovo brašno, šećer i so. Dodajte vodu, malo po malo, miješajući kako ne bi nastale grudice. Tijesto bi trebalo biti lagano tekuće, poput onog za palačinke. U zavisnosti od kvaliteta brašna, možda će vam trebati malo više ili malo manje vode da dobijete ovu konzistenciju.
Kada postignete glatku smjesu, dodajte 2 kašike maslinovog ulja i ostavite smjesu da odstoji najmanje 30 minuta.
Za to vrijeme zagrijte peć na 180ºC i namočite grožđice u hladnoj vodi 15 minuta, a zatim ih ocijedite.
Izlijte tijesto u posudu za pečenje veličine 30 x 20 centimetara obloženu papirom za pečenje. Tijesto ne smije biti deblje od 1 do 2 centimetra. Ravnomjerno ga posipajte ocijeđenim grožđicama i orasima. Završite ružmarinom i ostatkom maslinovog ulja.
Pecite oko 30 minuta ili dok se ne počnu stvarati male pukotine po površini. Pazite da ne prepečete jer će kolač biti jako suh. Nakon pečenja ostavite ga da se prohladi, a zatim narežite na kocke i poslužite. Kolač možete nekoliko dana držati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Izbjegavajte stavljanje u frižider jer će tekstura postati tvrda i gumena.