PRIJEDLOG ZA RUČAK Podvarak sa piletinom
Podvarak na malo drugačiji način, ali svejedno ukusan.
Potrebno je:
1 glavica kiselog kupusa
4 manje glavice crnog luka
2 čena bijelog luka
lovorov list
batak, karabatak, krilce
suvi biljni začin
biber
aleva paprika
ulje
Priprema podvarka
1. Isjeckati na sitne kockice crni i bijeli luk i staviti na malo ulja da se dinstaju, dodajući vodu kad zatreba. Nakon 10-ak minuta dodati i isjeckanu šargarepu i lovorov list. Ostaviti da se dinsta 15-ak minuta.
2. Glavicu kupusa isjeći na trakice, kockice ili kako želite. Dodati isjeckan kupus na luk i šargarepu i dinstati ga, povremeno miješajući, (ukoliko je kupus slan, oprati ga prethodno u vodi). Poželjno je koristi neki veći tiganj ili šerpu za dinstanje, da sadržaj ne ispadne.
3. Nakon pola sata, skinuti kupus sa vatre. Uzeti tepsiju u kojoj će se peći podvarak, podmazati je uljem, dodati izdinstani kupus zajedno sa lukom i šaragerpom, dodati začine. Na kupus staviti piletinu, koju ste prethodno namazali začinima. Peći prvo oko 45 minuta na 150 stepeni, a potom pojačati na 200, da se kožica piletine lijepo zapeče.
Poslužiti uz domaći hljeb ili kukuruzni hljeb i uživati.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA