Posni kolač sa vinom
Sastojci:
250 g mljevenih oraha
250 g brašna
200 g šećera
10 g vanilin šećera
1 puna kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
250 ml bielog vina
300 g džema od kajsije
Priprema:
U činiju staviti suve sastojke: prosijano brašno, sodu bikarbonu, mljeveni cimet, mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Promiješati špatulom da se sastojci lijepo sjedine pa napraviti udubljenje i u njega polako sipati vino. Dobro miješati par minuta da se vino sjedini sa suvim sastojcima i dobije gušća smesa. Pripremljenu smjesu uliti u okrugli kalup za pečenje (24 cm) koji je prethodno podmazan i posut brašnom ili ga obložiti pek papirom. Kolač peći u prethodno zagrijanoj rerni, oko 40 minuta na 170 stepeni. Na polovini pečenja, ukoliko gornja strana počne naglo da rumeni, prekriti alu folijom i dovršiti pečenje. Pečen kolač ostaviti da se u potpunosti ohladi. Nakon tog vremena, izvaditi kolač iz kalupa i horizontalno ga oštrim dugačkim nožem presjeći na dva dela, da se dobiju dvije kore. Staviti donju koru na tanjir za serviranje pa je premazati polovinom pripremljenog džema od kajsije. Zatim preko džema staviti drugu koru pa i nju premazati. Ostaviti kolač sat vremena na sobnoj temperaturi da upije džem, a onda ukrasiti polutkama oraha i šećerom u prahu pa servirati.