POSLASTICA KOJA ĆE VAS OSTAVITI BEZ TEKSTA Gužvana baklava
Naš današnji slatki prijedlog je gužvana baklava.
Sastojci
tanke kore za baklavu
pečeni lješnik
gazirana voda
ulje
puter (ili posni margarin)
500 g šećera
400 ml vode
2 vanilin šećera
sok od pola limuna
Priprema
Kore urolajte i isijecite na tri dijela. Računajte da od dvije kore možete da napravite tri baklave. Premažite ih uljem i gaziranom vodom i složite jednu preko druge. Po sredini stavite lješnik. Izgužvajte. Sud za pečenje premažite puterom ili posnim margarinom. Složite pripremljene baklave, a onda i njih premažite istopljenim puterom.
Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 3035 minuta ili, zavisno od vaše rerne, dok ne porumene. U sud sipajte vodu, šećer i vanilin šećer. Promiješajte i stavite da se kuva, a kada provri, kuvajte još oko 56 minuta. Dodajte sok od limuna i sklonite sa vatre. Možete preliti hladnu baklavu vrućim prelivom ili vruću baklavu hladnim prelivom, izbor je vaš.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA