HRANJIVO I UKUSNO Jelo od patlidžana za šest osoba
Predstavljamo vam sasvim novo jelo od patlidžana – hranjiv i ukusan obrok je zasitno jelo dovoljno za čak 6 osoba.
Potrebno je za 6 osoba:
- 6 komada patlidžana
- 6 glavica luka
- 3 zelene paprike
- 7 komada paradajza
- 6 čena bijelog luka
- so
- suvi začin
- biber
- crvena mljevena paprika
- 1 čajna kašika paste od paradajza
- nekoliko grančica peršuna
- maslinovo ulje
Priprema:
Zagijte ulje na tavi. Patlidžane rebrasto očistite, a zatim ih ostavite sat vremena u hladnoj, slanoj vodi. Nakon sat vremena, osušite patlidžane kuhinjskim ubrusom. Pržite patlidžane u vrelom ulju sa svih strana dok ne postane zlatno braon boje.
Prženi patlidžan stavite na kuhinjski papir da se ocijedi višak ulja.
Pripremite fil: Isjeckajte crni luk i propržite ga u maslinovom ulju. Isjeckajte bijeli luk pa ga dodajte crnom luku. Zatim dodajte sitno sjeckanu papriku pa još pržite na srednjoj temperaturi. Dodajte i oljušteni, sitno sjeckani paradajz pa sve ostavite da se ukrčka. Sve začine dodajte na samom kraju. Dodajte i pastu od paradajza. Promiješajte pa dodajte i sjeckan, svjež peršun.
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. U plehu poredati patlidžane, rasjeći ih po dužini i filovati napravljenim filom. Patlidžane pecite u zagrijanoj rerni oko 15 minuta.