PODGRIJAVANJE RIŽE MOŽE DOVESTI DO TROVANJA Uradite jednu stvar i spriječite zdravstveni problem
Nije problem podgrijavanje, nego način na koji je riža pohranjena nakon što je prvi put prokuhana.
Nekuhana riža u sebi često ima spore Bacillus cereus – aerobnih, sporogenih mikroorganizama – koje mogu preživjeti i nakon što je riža kuhana.
Ako ostavite rižu na sobnoj temperaturi nakon kuvanja, spore se mogu pretvoriti u bakterije, koje se množe i mogu proizvesti toksine koji uzrokuju povraćanje ili proliv. Što duže kuvana riža stoji na sobnoj temperaturi, veća je vjerovatnost da će se to dogoditi. Znači – morate što prije skladištiti rižu na pravi način ako ju želite poslije podgrijati, piše RTL.
Kako smanjiti mogućnost trovanja hranom?
Poslužite rižu odmah nakon kuvanja i ostatke što prije ohladite. Preporuka je unutra jednog sata.
Potom je možete držati u frižideru prije ponovnog zagrijavanja, ali ne duže od jednog dana.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RIŽA