PALENTA SA MESOM I PARADAJZ SOSOM Starinsko jelo po receptu italijanske bake
Sastojci:
1/2 crnog luka
1/2 mrkve
4 domaće svježe kobasice (manje)
2 svinjska rebra
500 ml paradajz sosa
500 g svinjskog mljevenog mesa
250 g kukuruznog brašna (palente)
1 l vode
parmezan
Recept za palentu sa mljevenim mesom:
U šerpu sipajte maslinovo ulje da pokrije dno, pa kada se zagrije dodajte sitno sjeckan crni luk i šargarepu. Kada povrće omekša dodajte rebra, jednu kobasicu kojoj ste skinuli kožu i mljeveno meso. Ostavite da se isprži (sipajte još maslinovog ulja ako je potrebno), a onda sipajte i paradajz sos. Ostavite da se meso kuva nekih sat vremena, a prije toga posolite i promiješajte. Izvadite preostale 3 kobasice iz crijeva i blago ih viljuškom pritisnite, pa propržite u tavu u kojem ste zagrijali malo ulja. U šerpu sipajte vodu, posolite i postepeno dodajte kukuruzno brašno (palentu). Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Zatim sipajte jednu kutlaču paradajz sosa sa mljevenim mesom u palentu i promiješajte. Zatim dodajte malo propržene kobasice i nastavite da je kuvate, uz neprestano miješanje. Kad krene da vri sklonite sa šporeta. U tanji pospite parmezan, pa malo paradajz sosa sa mljevenim mesom, a onda dodajte i palentu. Preko stavite malo ispržene kobasice, dekorišite parmezanom. Služite palentu.
BONUS VIDEO: