OTKRIJTE najjednostavniji recept za kiflice!
Zima je poznata po tome da osim što nešto više vremena provodimo kod kuće, također nam nije teško izdvojiti nešto od slobodnog vremena za isprobavanje nekih novih recepata.
Ako ste ljubitelj slanih jela, onda ste na pravom mjestu jer smo u nastavku izdvojili recept za kiflice koje se tope u ustima!
Sastojci: (za 24 kiflice)
– 500 g glatkog brašna
– 1 kašika soli
– malo svježe mljevenog bibera
– 100 ml ulja
– 1 žumanjak
– 1 pakiranje suhog kvasca (+ po 1 kašika brašna i šećera)
– 250 ml svijetlog piva (sobne temperature)
Punjenje:
– 200 g šunke
– 200 g sira
– 80 g otopljenog maslaca
Premaz:
– 1 bjelanjak
– susam
Postupak:
U manju zdjelu dodajte kvasac i kašiku brašna i šećera, promiješajte i polako dolijte pivo. Sve dobro izmiješajte i ostavite da se kvasac aktivira. Zatim, u dublju zdjelu dodajte brašno, sol i biber te kuhačom dobro promiješajte. Napravite udubljenje u sredini, dodajte ulje, žumanjak i pripremljeni kvasac te kuhačom sve povežite, a dalje mijesite rukom. Mijesite sve dok ne dobijete meko i glatko tijesto.
Umiješano tijesto oblikujte u kuglu i premažite s malo ulja, a zdjelu prekrijte krpom i ostavite oko sat i po na toplom da se tijesto digne. Pred kraj dizanja u manjem lončiću otopite maslac, te upalite pećnicu na 200° C i ostavite da se grije. Naraslo tijesto podijelite na pola, pa svaku polovinu podijelite na još 4 loptice. Prve 4 loptice izvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi u krug promjera 10 – 15 cm. Prvi krug premažite s malo otopljenog maslaca pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako do četvrtog kruga tijesta kojeg stavljate zadnjeg i na njega ne stavljate maslac.
Tako složena tijesta pospite s malo brašna i razvaljajte u veći krug. Premažite s malo maslaca, pa prerežite prvo na 4 dijela, a zatim svaku četvrtinu još na 3 dijela (tako od polovine tijesta imate 12 trokuta za 12 kiflica.) Na svaki trokut dodajte šunke i sira, zarolajte u formu pužića/kiflice i složite na pleh obložen papirom za pečenje. Svaku kiflicu premažite s bjelanjkom i pospite sa susamom.
Pecite na 200° C 10–15 minuta.