OMILJENO JELO BIVŠE JUGOSLAVIJE Niko nije znao kako se pravi, mislili su da je „vojna tajna“
Vjerovatno ste nekada čuli onu staru izreku „najbolji je vojnički grah“. Ipak, teško da će vam iko otkriti najbolje čuvanu tajnu, a to je – što je količina veća, to je bolji.
U nastavku pogledajte njegov originalni recept.
Oni stariji, koji su služili vojni rok u JNA, kažu kako je ručak sa vojničkim grahom najvažniji događaj dana. Mnogima je padalo na pamet pripremiti ovaj recept kod kuće, ali bezuspješno. Priče su išle čak i dotle da se recept smatrao vojnom tajnom.
Prije nekoliko godina, na internetu se pojavila fotografija knjižice koja nosi naziv „Recepture za pripremu hrane u JNA“ i tada je konačno „svjetlo dana“ ugledao čuveni recept za vojnički grah.
U nastavku pogledajte originalni recept:
Sastojci:
500 grama graha
1 glavica crvenog luka
2-3 češnjaka
1 mrkva
100 dl ulja
so, biber
1 kašika crvene paprike
1 kašika vegete
1 lovorov list
1 suha paprika
1 peršunov list
Grah koji ste očistili i prebrali se treba potopiti u hladnu vodu, ali da vode bude dovoljno kako grah ne bi upio svu vodu kada nadođe. Grah treba ostati u vodi do tri sata. Nakon što je nadošao, treba ga iscijediti i staviti u širu posudu, ponovo ga zaliti hladnom vodom da nagrezne, a zatim kuhati 20 minuta. Nakon toga, ponovo cijedimo grah i zaljevamo ga ovaj put vrelom vodom, tako da nagrezne
U vodu sa grahom dodajte sitno isjeckani luk i nastavite kuhanje uz povremeno dolivanje tople vode.
U tavi zagrijati ulje, a zatim dodati ostatak sitno isjeckanog luka, mrkvu isječenu na sitne kockice, a zatim sve izdinstati na laganoj vatri, da porumeni. Kada je grah skuhan do pola, dodaje se proprženi luk, mrkva, te lovorov list.
Zatim se u tavi ponovo zagrije malo ulja, dodaje se brašno i pravi se zaprška. Kada brašno porumeni, isključi se kolo i odmah se dodaje sitno sjeckani bijeli luk i crvena paprika. Sve se temeljito izmiješa i doda se u grah.
Uz stalno miješanje da se zaprška ne bi zgrudvala, na kraju se dodaje i suhi začin po želji. Kada se u grah doda i zaprška, grah se kuha još maksimalno tridesetak minuta, a zatim se treba isključiti kolo. Po želji se dodaje biber, peršunov list i dosoli se ako ima potrebe.
U grahu se po želji može skuhati i suho meso ili izrezana sudžuka.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- pasulj
- VOJNIČKI PASULJ