TURSKI NAČIN KUVANJA PASULJA Koriste ovaj trik da bude osvježavajuć i laganiji
Barbunya Pilaki je tradicionalni turski specijalitet, odnosno pasulj dinstan na maslinovom ulju sa lukom, bijelim lukom i paradajzom.
Ovo je veoma ukusno jelo, koje Turci rado jedu kao lagani ručak, dio meze ili prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a neophodno ga je servirati sa malo soka od limuna preko i peršunom, jer upravo mu to daje osvježavajuć šmek.
Specijalitet Barbunya Pilaki ima bezbroj varijacija na temu, ali mi vam donosimo jedan od klasičnijih recepata. Sigurni smo da će vas oduševiti.
Potrebni sastojci:
- 500 grama šarenog pasulja
- 3 mrksve (oljuštene i isječene na kolutiće)
- 2 velika paradajza (isjeckana na srednje male komade)
- 2 veće glavice crnog luka (oljuštene, prepolovljene i isječene na kriške)
- 1 zelena paprika (očišćena od sjemenja, isječena na štapiće)
- 4 čeno bijelog luka (sitno iseckanog)
- 3 kašike maslinovog ulja
- ½ kašičice šećera
- 1 šolja tople vode
- šaka peršuna (sitno isjeckanog)
- so i biber
- kriška svježeg limuna za posluživanje
Priprema:
Potopite pasulj u vodi veče prije pripreme ovog specijaliteta. Ujutru procijedite pasulj, a šerpu napunite svježom, čistom vodom, tako da bude dva do tri centimentra iznad zrna pasulja u šerpi. Kada voda proključa, temperaturu smanjite na srednju i kuvajte sve dok pasulj ne omekša, otprilike oko 30 minuta. Po potrebi dodajte vodu.
Kada se pasulj djelimično skuva, prelazimo na pripremu Barbunya Pilaki!
U velikoj šerpi lagano zagrijte maslinovo ulje i dodajte isjeckanu mrkvu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i zelenu i papriku. Krčkajte sve zajedni oko pet minuta na srednjoj temperaturi, dok luk ne počne da postaje staklast.
Potom dodajte i paradajz, bijeli luk i šolju tople vode. Dodajte so i biber po ukusu, te pola kašičice šećera i sve dobro promiješajte. Nakon što proključa, ostavite da se kuva još desetak minuta.
Sada ovoj smjesi sa povrćem dodajte skuvan pasulj i sve dobro promiještajte. Pokrijte šerpu poklopcem, ali napola, i ostavite ovaj specijlitet da se krčka oko pola sata. Provjerite da li je pasulj omekšao – ako jeste skinite ga sa vatre i ostavite da se prohladi.
Barbunya Pilaki služite na sobnoj temperaturi, a tradicionalno se servira tako što se preko iscijedi limunov sok, te se pospe isjeckanim peršunom.
Prijatno!