NEUPOREDIVO BOLJA OD BRZIH: Euroblok torta!
Morate je praviti, sigurno ćete uživati i vi i vaši gosti. Ukoliko vam je puno, količinu čokolade možete smanjiti, nećete izgubiti na gustini filova.
Peku se dvije kore.
Za jednu koru potrebno je:
- 5 bjelanaca
- 6 kašika šećera
- 50 ml hladne vode
- 1 puna kašika brašna
- 1 puna kašika kakaa
- 4 pune kašike mljevenog pečenog lješnjaka
- 5 gr praška za pecivo
Fil I:
- 5 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 50 ml mlijeka
- 100 gr euroblok čokolade
- 100 gr crne čokolade
- 125 gr maslaca
Fil II:
- 250 ml slatke pavlake
- 250 ml mlijeka
- 5 žumanjaca
- 6 kašika šećera
- 5 punih kašika brašna
- 50 gr ili jedna kesica šlag krema od čokolade
- 100 gr euroblok čokolade
- 100 gr crne čokolade
Još: 250 ml slatke pavlake ili 100 – 150 gr umućenog šlaga
Glazura u videu: 200 gr čokolade, 3 kašike ulja i 10-ak kašika mlijeka
Priprema:
Uključiti rernu da se zagrije na 180 stepeni.
Ulupati bjelanca sa šećerom pa dodati vodu i umutiti.
Dodajemo zatim lješnjak, brašno, kakao i prašak za pecivo.
Obložiti pleh 30 x 40 cm, to je mjera velikoh pleha od rerne i istresti cijelu smjesu za koru, rasporediti i staviti da se peče oko 20 minuta, zavisno od rerne.
Postupak ponoviti još jednom.
5 žumanjaca umutiti sa šećerom i mlijekom, pa staviti na paru da se kuva 10 minuta.
Dodati obje vrste čokolade, miješati da se otopi pa skloniti sa vatre da se hladi uz povremeno miješanje.
Za drugi fil na vatru staviti slatku pavlaku i pola mjere mlijeka.
Umutiti 5 žumanjaca sa šećerom, brašnom i ostatkom mlijeka.
Zakuvati umućena žumanca u mlijeko i slatku pavlaku pa miješati dok ne počne da se zgušnjava.
Zatim dodati obje vrste čokolade, miješati dok se ne otope. Izmutiti mikserom i ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.
U prvi ohladjeni fil dodati maslac i umutiti.
U drugi ohladjeni fil dodati šlag krem od čokolade, tako praškast i umutiti.
Kore presjeći vodoravno ili usparavno, pa filovati po želji.
Na svaku koru ide po trećina fila. Birajte tvrdji fil da ide dole.
Na četvrtu koru ne ide ništa.
Stavite je preko pa ohladite tortu i radite dekoraciju, a možete i odmah.
Za glazuru spojiti čokoladu, ulje i mlijeko, otopiti i preliti preko četvrte kore.
Sačekati da se stegne pa poslužiti tortu.
Prijatno.