NE POSTOJI BOLJI PRAZNIČNI DESERT Nezaboravni božićni rolat od čokolade
U nastavku vam donosimo odličan recept u kojem je apsolutna zvijezda tamna čokolada.
Proces pripreme može potrajati, budući da se i biskvit i ganače trebaju dobro ohladiti, ali koraci su vrlo jednostavni i neće vam oduzeti puno vremena. Na vama je samo da se dobro organizujete i radite s guštom, bez pritiska!
Sastojci za rolat:
– 70 g rastopljenog maslaca
– 70 g nasjeckane tamne čokolade
– 1 kašika ekstrakta vanilije
– 5 jaja
– 150 g šećera
– 1 kašika instant kafe
– 3/4 kašike praška za pecivo
– 1/2 kašičice soli
– 1/2 kašike sode
– 3 kašike vode
– 100 g brašna
Sastojci za nadjev:
– 500 ml slatkog vrhnja
Sastojci za ganače:
– 350 g slatkog vrhnja
– 350 g nasjeckane tamne čokolade
– prstohvat soli
Postupak:
– Zagrijte rernu na 180 stepeni. tepsiju za pečenje obložite masnim papirom.
– Na pari rastopite maslac, maknite ga s vatre pa umiješajte nasjeckanu čokoladu i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se čokolada ne otopi pa stavite sa strane.
– Mikserom izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte instant kafu, prašak za pecivo so i sodu. Miksajte otprilike 5 minuta, dok smjesa ne postane pahuljasta i svijetlo smeđa.
– Smanjite brzinu miksera, dodajte vodu pa ulijte (još uvijek toplu) čokoladu. Na kraju umiješajte brašno špatulom ili drvenom kuvačom.
– Prelijte smjesu u pripremljenu tepsiju i poravnajte je. Pecite otprilike 12 minuta u zagrijanoj rerni.
– Odmah nakon što tijesto izvadite iz rerne, pokrijte kalup aluminijskom folijom pa pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
– Dok se biskvit hladi, pripremite ganače. Zagrijte vrhnje pa prelijte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne istopi, posolite i po želji dodaj malo ekstrakta vanilije. Stavite u frižider na otprilike dva sata.
– Izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. Premažite rashlađeni biskvit i dobro zarolajte pa s vanjske strane premažite rashlađenim ganačeom.
– Odrežite kraj dijagonalno i premjestite ga sa strane pa dobro premažite kako bi ličilo panju. Dobro premažite ganačeom da rez ne bude vidljiv.
– Viljuškom lagano pređite dužinom rolata kako bi izgledala poput kore panja. Pospite šećerom u prahu za efekat snijega ili ukrasite božićnim keksićima.
Rolat možeš nadjenuti i nečim drugim, poput kreme od lješnjaka ili musom od mliječne čokolade. Ako se opredijelite za ovu jednostavnu verziju s tučenim vrhnjem, rolada će imati relativno kratak rok trajanja od otprilike 36 sati. Čuvajte je u frižideru, daleko od namirnica intenzivnog mirisa i/ili okusa, prenosi „Gastro“.
BONUS VIDEO: