Napravite čuvenu američku pitu sa jabukama: Recept nije komplikovan, a ukućani će se oduševiti
Sastojci:
Za punjenje:
1/4 šolje soka od limuna
1,3 kg jabuka
2/3 šolje šećera
1/4 šolje neslanog putera
1/2 kašičice cimeta
1 prstohvat muskatnog oraščića
1 kašika kukuruznog skroba
Za koru:
230 g neslanog putera
300 g brašna
100 g šećera
1 kašičica košer soli
2 kašike limunovog soka
1/3 šolje ledene vode
1 kašičica votke
Još:
1 jaje
malo mlijeka
3 kašike šećera
1/2 kašičice cimeta
Priprema:
Kako se pravi kora?
U blender dodajte brašno, šećer i so. Izblendirajte, pa dodajte hladan i neslan puter i opet izblendirajte. Polako sipajte ledenu vodu, votku i limunov sok i nastavite da blendirate. Uzmite malo tijesta i stisnite, ako se formira grudvica izvadite tijesto iz blendera. Ako se nije forimirala grudvica, onda dodajte još malo vode i kratko blendirajte. Kada izvadite tijesto iz blendera, još malo ga umijesite da se svi sastojci lijepo sjedine. Razvucite ga u krug debljine 2,5 cm i stavite u foliju ili kesu. Držite ga u frižideru nekih pola sata.
Evo kako da napravite fil:
Jabuke ogulite i isjecite na kriške, a zatim ih prelijte limunovim sokom. Dodajte šećer, pa promiješajte. U velikoj tavi istopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte jabuke i krčkajte oko 2-3 minuta, uz neprestano miješanje. Zatim pokrijte, smanjite vatru i kuvajte dok jabuke ne omekšaju i puste sok, oko 7 minuta. Procijedite jabuke, pa dobijenu tečnost vratite u tavu i dodajte kukuruzni skrob. Promiješajte i kuvajte dok se ne zgusne, uz mešanje. Sipajte sos ponovo preko jabuka, dodajte cimet i muskatni oraščić, pa promiješajte i ostavite da se fil potpuno ohladi.
Napravite pitu
Na pobrašnjenoj površini tanko razvucite tijesto, pa ga prebacite u kalup. Tijesto koje viri iz kalupa isjecite, pa ponovo umijesite i razvucite. Isjecite trake. Sipajte punjenje, pa stavite trake preko, tako da se preklapaju. Opet višak isjecite i lijepo pritisnite tijesto. Umutite jaje sa mlijekom i premažite. Pospite cimetom koji ste pomešali sa šećerom, a onda obmotajte aluminijumsku foliju oko kalupa. Na ovaj način pita će biti savršeno pečena, imaće zlatnu koru, a sredina neće izgorjeti. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta.
BONUS VIDEO: