NAPOLEON TORTA SA KAJSIJAMA Hrskava kora i savršene kreme: Parče više će se sigurno tražiti!
Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
1 kašika šećera
500 ml slatke pavlake
100 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
Za džem:
10 kajsija
100 g šećera
1 kašičica skroba
1 kašika vode
Još:
500 g lisnatog tijesta
1 kašika šećera
Priprema:
Isjecite lisnato tijesto u obliku kruga (veličine tepsije) i stavite na pleh obložen pek papirom. Sa strane tamo gde ima mjesta stavite i ostatak lisnatog tijesta da se ispeče (trebaće za dekoraciju). Krug lisntatog tijesta izbockajte viljuškom i pospite šećerom, pa pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Stavite ispečeni krug u kalup, pa premažite slatkom pavlakom koju ste umutili sa šećerom u prahu i vanilinim šećerom (pola količine). Kajsije izblendirajte, pa stavite u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok ne krene da ključa, a onda dodajte skrob koji ste pomiješali sa vodom. Kuvajte još 10 minuta na niskoj temperaturi, uz neprestano miješanje. Ostavite da se ohladi nekih 10 minuta, pa premažite džem (pola količine) preko belog fila. Zatim preko sipajte još jedan sloj bijelog fila, pa premažite džem. Stavite u frižider da se ohladi nekih sat vremena. Drugo lisnato tijesto isjecite u obliku kruga (istih dimenzija kao prvi), pa isjecite deblje take (uzduž i poprijeko). Stavite dijelove tijesta sa razmakom na pleh obložen pek papirom, pospite šećerom i pecite nekih 15 minuta u zagrijanoj rerni na 180°C. Poređajte parčiće testa na vrh torte. Izvadite tortu iz kalupa, pa ukrasite ivicu viškom prvog testa koje ste ispekli. Samo ga prethodno iscepkajte. Ostavite da se ohladi sat vremena.
BONUS VIDEO: