NAJLJEPŠA ČOKOLADNA TORTA Kremasti užitak za nepce, Kremisimo će vam poslasti najdraža poslastica
Sastojci za kakao kore:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike griza
- 2 kašike kakaa
- 10 gr praška za pecivo
Svijetla kora:
- 6 belanaca
- 10 kašika šećera
- 1 kašičica sirćeta
- 1 kašika brašna
- 1 kašika griza
Krem:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 200 gr bijele čokolade
- 250 gr margarina ili maslaca
- 50 gr šlag krema od vanile
- 100 ml mlijeka
Priprema:
Uključiti rernu na 180 stepeni. Umutiti bjelanca sa šećerom, dodavati jedno po jedno žumance i mutiti.
Dodati zatim prosijano brašno, griz i kakao uz prašak za pecivo.
Izmiješati i usuti u podmazan pleh prečnika 26cm pa staviti da se peče.
Pečen biskvit ostaviti da se ohladi pa presjeći na dva djela.
Za bijelu koru ohladiti rernu na 160 stepeni.
Ulupati bjelanca sa šećerom u čvrst snijeg, dodati sirće i opet umutiti.
Na kraju miješati kašiku brašna i kašiku griza.
Istresti u isti pleh i kojem je pečena prva kora i staviti da se peče.
Pečen biskvit ohladiti. Dok se bude pekao prvo će jako narasti a onda splasnuti i tako treba. Korica je na kraju veoma mekana.
Za fil umutiti žumanca sa šećerom i staviti na paru da se kuva 10 minuta.
Poslije 10 minuta dodati bijelu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje.
Umutiti maslaca, dodati mu ohlađen krem i sve zajedno umutiti.
Posebno izmiksirati mlijeko i šlag krem od vanile pa i njega dodati kremu i sve dobro sjediniti.
Na tacnu staviti prvu koru, isprskati je mlijekom pa nanijeti pola krema.
Preko staviti bijelu koru, isprskati je mlekom i nanijeti ostatak fila.
Preklopiti sve drugom kakao korom koju takođe isprskamo mlekom.
Ostaviti da se torta stegne pa je dekorisati, ili dekorisati odmah jer je torta prilično čvrsta.