NAJBOLJI NAČIN ZA ČUVANJE JABUKA Uz mali trik ostaće svježe i do nekoliko nedjelja
Septembar i oktobar su najbolje vrijeme za uživanje u jabukama, pa bismo već sada mogli da se podsjetimo kako da ih čuvamo, a da ostanu ukusne i do nekoliko dana.
Savršeno zrele jabuke su bez fleka i udubljenja i čvrste su na dodir. Meke tačke ukazuju na to da je jabuka prezrela i da više nije sveža za jelo.
Kako čuvati jabuke?
Omiljneo mjesto za skladištenje jabuka mnogima je činija sa voćem na kuhinjskom pultu. Međutim, imajte na umu da će na tom mjestu da traju samo oko nedjelju dana. Da bi jabuke ostale svježe što je duže moguće, držite ih podalje od direktne sunčeve svjetlosti. Ukoliko želite da im produžite rok, držite ih u fioci frižidera. Ovako mogu da ostanu svježe i do šest nedjelja. Samo vodite računa da ih ne skladištite pored drugog voća i povrća, jer jabuke sadrže gas etilen koji će da utiče na brže sazrevanje drugog voća.
Kako čuvati isječene jabuke?
Narezane jabuke čine tako ukusnu i zdravu užinu, ali ne traju koliko cijelo voće. Da biste maksimalno iskoristili kriške jabuke, čuvajte ih u vrećici koju možete ponovo da zatvorite ili u hermetički zatvorenoj posudi za skladištenje hrane u frižideru. Ostaće svježe oko 3-5 dana, iako ćete možda da primjetite da postaju smeđe.
Da kriške jabuke ne porumene, ubacite ih u malo limunovog soka prije nego što ih stavite u posudu u frižideru.