„MEKANA KAO DUŠA“ Posna pamuk pogača
Sastojci:
300 ml tople vode
45 g kvasca
100 ml ulja
1 i po kašičica soli
1 kašičica šećera
600 g brašna
100 g posnog margarina
posni majonez za premazivanje, susam i lan
Priprema:
U mlaku vodu stavite kvasac, šećer i malo brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe. Dodajte so i brašnom zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite 30 do 45 minuta na toplom mjestu da tijesto nadođe.
Nadošlo tijesto podijelite na šest dijelova, svaki dio posebno razvucite u krug, a zatim ih premažite margarinom, osim posljednjeg kruga i složite jedan na drugi tako da posljednji bude onaj nepremazani. Sve zajedno razvucite u malo veći krug.
Isijecite na 16 trouglova, a onda uvijte u kiflice. Slažite ih u podmazan pleh, te pokrijte krpom i ostavite 45 minuta da pogača nadođe, a zatim je premažite posnim majonezom i pospite susamom i lanom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.