MAMINE OMILJNE KIFLICE Lisnato tijesto sa ukusom bundeve, po lakom i brzom receptu
Sastojci:
250 g pirea od pečene bundeve
oko 700 g brašna + za doradu
20 g svježeg kvasca + 1 kašičica praška za pecivo
1 dl mlakog mlijeka, 2 kašičice soli
100g krem sira
1 cijelo jaje + 1 žumance
5 velikih kašika ulja
Za premaz:
100 g omekšalog putera sobne temperature
Završni premaz:
bjelanjak i susam
Priprema:
Bundevu izrezati na komade, očistiti od sjemenki i bez guljenja kore omotati svaki komad u alu foliju te poređati u pleh i peći u rerni na 250C oko 35-40 min. Vilijuškom provjeriti da li je pečeno.
Prohlađenu bundevu kašikom odvojiti od kore.
Za tijesto u posudu staviti pire od bundeve, krem sir, dodati žumance i jedno celo jaje i so i ulje, pjenasto sve umutiti mikserom. Posebno u mleku otopiti kvasac, dodati u smesu, zatim i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Zamesiti fino mekše glatko testo, po potrebi dodati brašna, sve zavisi kolika je vlažnost same bundeve jer ona dosta otpušta vode. Zamešeno testo ostavimo pokriveno na toplom mestu oko 30 min.
Kada je puter omekšao na sobnoj temperaturi izmešamo penasto u činiji i malo ga posolimo.Testo koje je odmorilo, ponovno premesiti na brašnom posutoj ploči, razvaljati ga na debljinu oko 1 cm i celo premazati maslacem. Testo preklopiti sa svih strana, donji i gornji rubni kraj do sredine, zatim preklopiti desnu na levu stranu testa tako da se dobije jedna formirana kocka od testa koju ponovno rastanjimo i od nje režemo trokutiće,smotati ih i redati u lim.
Belance koje je preostao od izrade testa malo viljuškom istući, zatim njime premazati kiflice i posipati ih susamom
Kiflice pokrivene pustiti da odstoje još oko 20 min.za to vrijeme zagrejati rernu na 180C i peći ih oko 35 min dok lagano ne porumene. Po želji ih možete puniti šunkom i sirom.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- recept