LEGENDARNI TURSKI KEBAB Lako kod kuće napravite pikantne ćevape
Sastojci:
250 g mljevenog junećeg mesa (može miješano)
1 ljuta paprika
1/3 crvene paprike
4 male zelene paprike
2 čena bijelog luka
1 kašika tucane paprike
1 kašičica soli
Za umak:
2 ljubičasta luka
prstohvat soli
2 kašike maslinovog ulja
1,5 kašike mljevenog sumaka (začin)
Priprema:
Potopite 4 drvena ražnjića u vodu na sat vremena da ne izgore prilikom pečenja.Taj korak možete da preskočite ako koristite metalne ražnjiće. U posudi pomiješajte sitno sjeckanu ljutu papriku, kao i običnu, pa dodajte mljeveni bijeli luk. Posolite i pobiberite, pa pospite tucanom paprikom. Dobro sjednite rukama, pa smesu podijelite na 4 jednaka dela. Pokvasite ruke i obmotajte mljeveno meso oko ražnjića, a ostavite prazno 3 cm od vrha i dna ražnja. Ako se meso odvoji od ražnja, stavite u frižider na 15 minuta. Kebab možete da grilujete, da pečete ili pržite… Izbor je na vama. Isjecite luk na rebarca, pa posolite. Promiješajte i sipajte maslinovo ulje, pa dodajte mljeveni sumak i sjeckani peršun. Lepo promešajte. Stavite luk na lepinju, preko kebab i poslužite.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- kebab
- kebab recept