AKO IH NE VOLITE S MESOM Drugačije lazanje sa špinatom i sirom
ŠPINAT DIO:
- – 400 gr špinata u briketima ( može i svjež, ali ga morate blanširati u kipućoj vodi pet minuta)
- – 500 gr sitnog sira
- – pola kašičice soli
BEŠAMEL SOS:
- – 100 ml ulja
- – dvije pune kašika brašna
- – 500 ml mlijeka
- – 100 ml vode
- – pola kašičice soli
- – malo bibera
- – malo muškatnog oraščića.
- Još 250 gr gauda sira i 500 gr kora za lazanje.
Priprema:
Odlediti brikete špinata pa ih ocijediti.
Dodati sir i so i sve izmiješati.
Zagrijsti u manjoj šerpi ulje, dodati brašno i na srednjoj vatri ga propržiti dok blago ne požuti.
Nasuti mlijeko i dodati začine pa kuvati dok se sos ne zgusne.
Ne treba da bude “redovno” gust nego nijansu rjeđi. Za to koristite onih 100 ml vode, da regulišete gustinu.
Uključite rernu da se zagrije na 200 stepeni.
Na dno keramičke ili vatrostalne posude stavite malo sosa, red tijesta 1/4 sira i špinata i sve prelijete sa malo sosa.
Slažete tako u 4 reda, između u dva reda narendate sir. Sira ostavite da imate malo za od gore.
Za taj zadnji red, prelivanje, pomiješate sos koji vam je preostao sa špinatom i sirom i sve premažete preko zadnje kore i pospete ostatkom sira.
Otkinete komad alu folije i premažete jednu stranu uljem, pa tu stranu stavite do lazanji.
Pečete tako 40 minuta, sklonite foliju i pečete dok ne porumeni.
Prijatno!