NAŠ PRIJEDLOG ZA RUČAK Lazanje sa piletinom, gljivama i špinatom
Potrebni sastojci:
- 800 g pilećih prsa tanko narezanih
- 4 velike gljive (mogu i šampinjoni)
- 1 glavica bijelog luka
- 1 svežanj špinata
- 90 g maslaca
- 100 g brašna
- 750 ml mlijeka
- 150 g naribanog parmezana
- 2 kašike senfa
- sok polovine limuna
- 500 g kondenzirane pileće supe
- parmezan sir za posipanje po vrhu
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 150 stepeni Celzijusa.
U aluminijsku foliju stavite gljive, glavicu bijelog luka, malo maslinovog ulja i čvrsto zamotajte, pecite na 150 stepeni Celzijusa oko sat. Izvadite iz rerne, gljive narežite, glavicu bijelog luka sačuvajte.
Uklonite debele peteljke špinata, pa ga trgajte na manje komade.
U lončiću zagrijte mlijeko, dobro ga začinite i prebacite u drugu posudu.
U lonac na jakoj vatri stavite maslac i brašno, pržite minutu miješajući žicom, zatim ulijte toplo mlijeko i miješajte bez prestanka.
Miješajte umak dok ne prokuha i postane sjajan i bez grudvica.
Sklonite s ringle i umiješajte naribani sir, kondenziranu supu, senf i limun.
U umak istisnite pečeno meso bijelog luka i dovršite sa solju.
Tanko narežite pileće prsa i gljive.
Mješavinu slažite u vatrostalnu posudu: sloj listova tjestenine, piletina, gljive, umak, špinat, ponovite. Vrh pospite sa još naribanog sira.
Pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 45 minuta, ostavite da miruje pet minuta, a potom poslužite dok je toplo.