KROMPIR U BIJELOM SOSU POSUT SIROM Čuveno francusko jelo od jeftinih sastojaka
Sastojci:
480 ml pavlake za kuvanje
480 ml mlijeka
3 čena belog luka
oko 1 kg krompira
prstohvat muškatnog oraščića
150 g tvrdog sira
Priprema:
U šerpu sipajte pavlaku za kuvanje i mlijeko, pa dodajte očišćene i cijele čenove bijelog luka. Kada smjesa krene da ključa dodajte krompir koji ste isjekli na kolutove. Dodajte ih šerpu i kuvajte dok ne omekša. Kada je krompir gotov izvadite bijeli luk. Zatim u jednoj posudi pomiješajte so, biber i muskatni oraščić, a u drugoj posudi narednajte sir. Tepsiju nauljite, pa sipajte krompir koji iz šerpe vadite šupljikavom kašikom, zatim prelijte malo sosa, pospite začinom, a onda i sirom. Poredajte još jedan red krompira i tako redajte dok ne utrošite sve sastojke. Posljednji red treba da bude rendani sir. Pecite u zagrijanoj rerni na 190°C oko 40-45 minuta.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- KROMPIR
- zapečeni krompir