KRALJICA JESENI PRETVORENA U UKUSNU POSLASTICU Pečene dunje sve će oduševiti
POTREBNI SASTOJCI:
3 dunje
75 g sjeckanih oraha
75 g sjeckanog suhog voća (smokve, kajsije, grožđice, brusnice)
90 g meda
4 kašike ruma
3 kašičice vaniline esencije
6 klinčića
1,5 kašičica cimeta
6 prstohvata muškatnog oraha
6 zvijezda anisa,
POTREBNO ZA PRELJEV:
150 ml svježeg soka od narandže ili jabuke
2 kašike meda
Priprema:
Dunje oprati i osušiti. Orahe i suho voće sitno isjeckati i izmiješati. Iz dunja izvaditi sjemenke i očistiti sredinu tako da imate malo veći otvor. U svaki otvor staviti šestinu oraha i suhog voća (suhe kajsije i smokve), staviti po jedan klinčić, preliti rumom u koji ste sipali vaniliju i med i sve sjedinili, posuti cimetom i muškatnim orahom i zabosti po jednu zvijezdu anisa.
Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagrije. Uzeti dublju posudu, prekriti papirom i naredati napunjene dunje. Ako imate još tečnosti od ruma, preliti po sjeckanom voću i orasima. Poklopiti folijom i peći pola sata. Otkriti i peći još 10 do 15 minuta dok dunje ne porumene. Ako su dunje suhe, napraviti preljev od soka narandže i meda. Staviti u šerpicu sok i med i kuhati da se zgusne. Preliti sokom prije služenja.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- dinja
- poslastica